+31 6 18 13 95 52 info@circuloco.nl
 
Interview

Hans Nijman

De Realisatie
De Realisatie
Circuloco forms
Wie zijn jullie en wat doen jullie voor Circuloco?

De Realisatie is een vastgoedontwikkelaar. Wij ontwikkelen woningbouwprojecten. We krijgen een stuk grond ter beschikking en gaan daar een bouwwerk op ontwikkelen. Hier dan ook het bruggetje naar Circuloco, dan zie je de verbintenis ook wel. We bouwen het niet, maar we laten het ontwerpen. We maken het plan. Binnen die ontwikkelingen zien we steeds meer de vraag naar circulair en natuurinclusief bouwen. Dit zijn allemaal thema’s die inmiddels ook deels verplicht zijn. Zo treden wij op als De Realisatie. 

Wat wij hier gedaan hebben voor Circuloco is in eerste instantie geld sponsoren om dit mogelijk te maken. Ook hebben we een stukje projectmanagement gedaan om dit te ontwikkelen. Welk plan en ontwerp ligt er en wat komt er bij kijken om een aannemer erbij te krijgen? Dat plan en ontwerp lag er al deels. Zo zijn wij bij dit team aangeschoven en hebben wij het deel projectmanagement op ons genomen. In de bouw zijn wij een soort verbinder van partijen.

Waarom wilden jullie hier graag aan mee doen?

Circuloco vindt plaats in Almere. Net als ons kantoor: dat vestigt zich ook in Almere. Dat was voor ons belangrijk om hier aan mee te doen. Als je iets doet, doe het dan in je eigen stadje zou ik bijna zeggen. Ook was het voor ons belangrijk om het samen te doen, zodat we kunnen kijken wat we er van kunnen leren en wat voor ervaring we eruit kunnen halen. Als ontwikkelaar staan we niet altijd positief in beeld. Zo laten we zien dat we dit ook kunnen en dat we met circulariteit ook andere dingen kunnen doen dan alleen geld inbrengen. We hebben niet alleen de harde kant van cijfers en woningen, maar kunnen ook met dit soort projecten meedenken.

We doen al aan natuurinclusief. Denk aan de bijtjes en de boompjes, beschermde vogels en tuinaanleg. Dat zit al in onze projecten. Maar het thema circulariteit is voor ons weer een next level stap.

Wat hopen jullie uit dit project te kunnen halen voor jezelf?

Allereerst hopen we hier een mooie leerervaring uit te halen met elkaar. Dat willen we straks goed evalueren. We willen kijken naar wat het opgeleverd heeft. Ook willen we onze naam hier op een positieve manier aan verbinden. Het is mooi dat we dit gekoppeld hebben aan ons eigen duurzaamheidsprogramma. Dat hebben we ‘Doen’ genoemd. Ook net als Circuloco met groene letters. Doen staat voor Duurzaam materiaalgebruik , Omgeving en bewoner, Energiegebruik en Natuurinclusief. Dit circulair paviljoen past hier precies bij, want zo laten wij dus zien dat we dit ‘Doen’. Iedereen op kantoor heeft een stukje visie en dit draagt er aan bij om weer een volgende stap te zetten.

Hoe passen jullie circulariteit en duurzaamheid toe in jullie eigen projecten?

We zijn geen voorloper in dingen, maar we willen wel sneller een stap maken dan een ander. Dit moet dan wel een bewezen praktijk zijn. Er is heel veel wat iedereen wil, maar het is lang niet allemaal haalbaar. Het heeft ook lang niet allemaal een rendement. Zelfs voor een bewoner niet als je het aanbiedt.

Wel zijn we met heel veel woningen al heel veel jaren van het gas af. We zijn al heel lang met warmtepompen bezig. Dat is iets wat de laatste jaren speelt, maar wij doen dat al veel langer. Daar hebben we bijvoorbeeld wel weer een stuk ervaring in.

Wat betekent circulariteit dan voor jullie?

Circulariteit betekent op dit moment bij ons een vertaling naar je eigen huis of bij je ouders thuis: gaan zij de woning afbreken of verplaatsen? Hebben zij daar behoefte aan? Jij misschien wel, want jij denkt misschien aan bijvoorbeeld een Tiny House. Maar een permanente woning breek je niet zomaar af. Er wordt veel over geroepen, maar wie is het precies waar je voor bouwt? Wij kijken naar woningen als monumenten en die breek je ook niet zomaar af. Het zijn voor ons allemaal kleine monumenten. Circulariteit is er en dat blijft belangrijk. We moeten bewust over materialen nadenken.

Circuloco is voor ons het laten zien van de kennis die we hebben opgedaan. We willen breder nadenken dan alleen het plan maken. We passen onze kennis toe op iets tastbaars. Als ‘harde’ partij hebben we onze kunde toe kunnen passen op Circuloco.

Gian is stagiair van De Realisatie en mocht instromen bij Circuloco

“Het grote verschil zie ik vooral tussen de traditionele bouwproject. Alles staat vooraf vast en er is een planning. Dit gebeurt dan en dan wordt dat geleverd. Je weet dan waar je op aan kan. Hier is het erg hectisch. Alles komt op het laatste moment en je weet niet of je overal van op aan kan. Iedereen wil een input leveren en je hebt vooraf niet die zekerheid, wat je met een bouwproject wel hebt.”

Circuloco Paviljoen