+31 6 18 13 95 52 info@circuloco.nl
 
Interview

Jim van der Wardt

The Crazy Smile
TheCrazySmile
Circuloco forms
Wie zijn jullie en wat is jullie input in Circuloco?

Mijn naam is Jim van der Wardt en ik ben van The Crazy Smile. Mijn inbreng voor Circuloco is het ontwerp van het paviljoen. Vanaf het begin zijn we al onderweg om een circulaire hub te vestigen op de Steiger. Samen met Rob van der Velde (Atelier Dutch) heb ik bedacht dat we iets naar de Floriade willen brengen. En daarna van de Floriade naar de Steiger. Toen zei ik: “Laten we een paviljoen gaan bouwen!”

Toen werd mij gevraagd hoe dat er uit moet gaan zien. Daar had ik natuurlijk wel ideeën over. Ik heb ik een schets gemaakt, waarna ik met Atelier Dutch om de tafel ben gaan zitten. Zij hebben geholpen om het plaatje uit mijn hoofd te digitaliseren. Dat zijn de plaatjes en art impressions die we kunnen zien. En daar is uiteindelijk dit paviljoen uit gekomen.

Wat is het doel van Circuloco?

Circuloco is eigenlijk een tussenstap geworden tussen ‘nog niets hebben’ en straks ‘een circulaire hub’. Inmiddels weten we dat we een stukje grond op Steiger 66 hebben, waar de ambitie is om uiteindelijk die circulaire hub echt te bouwen. Dat is het doel. Circuloco is de tussen hub. Hier doen we alle dingen in het klein, maar wel voor heel veel mensen. Het is bijna een soort van crowdfunding actie geworden, doordat er zoveel partijen aanhaken. Zo houden we de gedachtegoed en wat we willen bouwen in beweging en kunnen we daar steeds meer mensen aan verbinden.

Dat is het hele idee ook van Circuloco. Circulair, local en een beetje loco. Loco staat vooral voor durven denken dat het kan, experimenteren en nieuwe dingen doen. Dat allemaal binnen het circulaire en lokale thema.

Wat is de rol die jij speelt bij Circuloco?

Binnen dit alles ben ik degene die mensen naar binnen probeert te trekken om mee te bouwen. Ik bedenk en maak dingen voor erin, ernaast en erop en eraan. Ik zeg altijd: de ambitie is de baas. En de ambitie waar ik voor werk is lokaal een leuke stad. Een leuke stad, een duurzame stad en een groene stad. Daarbij passend voor mij is dat je weet wat er in de stad gemaakt wordt of kan worden gemaakt. Lokale producten zijn altijd al een stuk duurzamer, dan dezelfde producten die van ver weg moeten komen.

Er wordt een heleboel gemaakt in Almere door verschillende makers, maar wij waren allemaal nog redelijk onbekend voor elkaar. Daarvoor ben ik ‘De makers van Almere’ begonnen. Om zo digitaal inzicht te krijgen in ‘wie maakt er dan allemaal wat?’. Circuloco is the next step, om een plek te creëren waar we dat allemaal samenbrengen.

Hoe zorg je er dan voor dat de samenwerking goed verloopt bij zo’n project?

Iemand zei ooit tegen mij: om de schoorsteen te laten roken ben je vakmanschap, ondernemerschap en lidmaatschap nodig. Bij vakmanschap moet je iets kunnen. Bij ondernemerschap moet je niet alleen kunnen, maar ook doen op een manier die ecologisch iets oplevert. En bij lidmaatschap moet je een goede verbintenis hebben met je leveranciers, je afnemers en like minded people. Wat ik merkte is dat veel van de makers hier wat missen. Wat ze doen is uiteindelijk heel belangrijk voor de smaak van de stad. Ik ben nog steeds aan het kijken hoe ik een podium of plek kan creëren waar ik dit kan samenbrengen. En hopelijk ook een plek waar mensen niet alleen in vakmanschap, maar ook in ondernemerschap of lidmaatschap kunnen uitblinken, zodat je de schoorsteen kan laten roken.

Wat je ziet is dat er veel eenpitters (ZZP’ers) zijn die dit niet alleen kunnen. Samen met een andere eenpitter heb ik een opdracht aangenomen om 160 meubels te leveren. Helemaal zelf gemaakt, wel van gebruikt materiaal. Deels van hun eigen meubels, door deze anders vorm te geven. Dit is een volume wat wij niet met zijn tweeën aan konden. Zo zijn er 2 of 3 andere ondernemers bij aangehaakt, zodat we uiteindelijk met 6 ondernemers deze levering konden doen.

Wat zijn je eigen ambities op het gebied van circulariteit en duurzaamheid?

Zelf kijk ik altijd naar hoe iets duurzamer kan. Als we naar circulariteit kijken, is het zo dat mensen vaak zeggen: circulariteit is het hergebruiken van grondstoffen. Ik zeg dan: idealiter begin je vanaf een productontwerp al te denken. Hoe je kan je ook met nieuwe materialen al rekening houden met hergebruik?

Wat hoop je hier vooral uit te halen?

Laatst vroeg iemand of we Circuloco hadden gebouwd, met in ons achterhoofd het opnieuw opbouwen na de Floraide. Dat was hier nog niet de intentie. Hier zou je een bouwtekening moeten maken op het moment dat je het paviljoen afbreekt. Er zijn panden die al gebouwd zijn met het afbreken in gedachten en het opnieuw opzetten ervan. Dat zijn lessen die we nu aan het leren zijn.

Het feit dat we 20 minuten per balk bezig zijn geweest om de spijkers er uit te krijgen, laat zien dat er bij het vorige gebruik geen rekening is gehouden met het hergebruik van de balken. Dat is wat ik zowel in mijn eigen producten, als in de steeds grotere bouwwerken bedenk: hoe kan ik zelf steeds beter bijdragen aan het volgende leven van de producten?

Welke materialen gebruik je nu voor je producten en diensten dan?

Het grootste deel van de producten die ik maak zijn expres gemaakt van materialen die al eens eerder zijn gebruikt. Eigenlijk lagen ze al in de vuilnisbak. De dingen die ik maak zijn zodanig klein dat er niet verwacht kan worden dat er daarna nog iets mee gedaan kan worden. De meeste dingen die ik maak hebben een bepaalde eeuwigheidswaarde. Ze hebben een emotionele waarde en bewaar functie. Daarom spreek ik niet over circulair maar over duurzaam.

Op dit moment is er een overvloed aan materialen die hergebruikt kunnen worden. Als het goed is hebben de materialen later automatisch een volgende bestemming. Later weten we steeds beter: wat zit er in een gebouw, wanneer komt het vrij en hoe komt het vrij. Zo kan je vooraf plannen hoe je het kan hergebruiken.

Circuloco Paviljoen