+31 6 18 13 95 52 info@circuloco.nl
 
Interview

Kor van der Woude

Van Wijnen
van wijnen
Circuloco forms
Wie zijn jullie en wat doen jullie voor Circuloco?

Wij zijn van bouwbedrijf Van Wijnen. Wat wij namens van Wijnen voor Circuloco doen is het opbouwen van dit paviljoen. Wij proberen van oud materiaal weer iets moois en anders te maken. Dit project verschilt enorm veel van nieuwbouw. Het is niet te vergelijken. Dit zijn materialen die ergens weg gehaald en afgebroken worden en hier weer opnieuw opgebouwd worden. Zo maken we er iets moois van.

 

Wat voor materialen zijn er dan gebruikt?

We hebben in Utrecht oude kozijnen opgehaald en die hebben we hier weer gebruikt. We hebben het glas eruit gehaald en hier opgesteld. We hebben de kozijnen aangepast om ze een beetje in model te krijgen.

Welke uitdagingen zijn jullie tegen gekomen?

Er zijn veel last minute veranderingen. Het kozijn op de tekening is net iets smaller dan we hadden gedacht. We moeten het kozijn wat opschuiven en het omtimmeren wat anders maken. Dat is het creatief denken wat we hier goed moeten doen. Als het nieuwbouw is, moet alles passen. Het kozijn is zo groot, de deur is zo groot. Dat is hier niet zo. We gaan nu naar de sloper toe en zeggen: de deur is zo, maar hij moet zo. Dat wordt dan geregeld.

We hebben diverse houthandels en slopers gebeld voor het zoeken van materialen. Dat was eigenlijk nog veel meer werk, om dat voor elkaar te krijgen. Er zit nog zoveel meer achter dan alleen het bouwen. Het bouwen zelf is zichtbaar, maar alles wat er achter zit is van groot belang.

Wat nemen jullie hieruit mee naar andere projecten?

Wat wij mee nemen naar andere projecten, is dat we oude grondstoffen weer mee kunnen nemen. We duiken in de container en we zeggen: Dat kunnen we nog gebruiken. Misschien wel op een andere manier dan we gedacht hadden, maar het wordt wel weer gebruikt. Het is echt een andere manier van denken. Als we hier nu naar kijken dan denken we: Dit hadden we anders weg gegooid. Nu gebruiken we het juist weer.

Als Van Wijnen hopen we dat er veel meer grondstoffen wat we anders weggooien, weer gebruikt gaat worden. We willen graag de productie van grondstoffen naar 0 brengen. Dit proberen we al zoveel mogelijk te doen. Dit lukt nog niet altijd, maar we kunnen in de meeste gevallen al kijken hoe we dit terug kunnen brengen.

“Wist je dat er elke dag ongeveer 6 timmermannen bij het paviljoen aan het werk zijn?”

Circuloco Paviljoen