+31 6 18 13 95 52 info@circuloco.nl
 
Interview

Iris Lommerse

PRICE – Praktijk Innovatie Centrum Circulaire Economie
PRICE
Circuloco forms

Wie zijn jullie en wat doen jullie voor Circuloco?

Wij zijn van PRICE. Wij zijn de aanjager/verbinder van alle projecten aan elkaar. We leveren input op het gebied van circulaire bouw economie kennis. We zijn ook een verbinder naar het onderwijs, andere ondernemers en de overheid. Zo zijn we met een aantal studenten een challenge aangegaan voor Circuloco. De studenten hebben gekeken hoe we de gevel groen konden geven. Daar hebben ze een plan voor uitgeschreven en gepresenteerd. In de volgende fases van Circuloco haken er ook studenten aan.

Welk doel hebben jullie als verbinder?

Wij zijn de verbinder naar de buitenwereld toe. Onder andere naar partijen zoals onderwijs. Wij zijn ervoor om de ambities van alle andere partijen waar te kunnen maken. De studenten die nu mee werken, kunnen later de toekomst van de bouw en circulaire economie zijn. Wij leren ze bijvoorbeeld hoe ze met materialen om moeten gaan. Dat is hier het toffe aan. Nu wordt je als timmerman niet opgeleid als de timmerman van over 10 jaar.

Waarom wilden jullie graag aan Circuloco mee doen?

Het is voor ons belangrijk dat de kennis wordt geborgd. De dingen die we hier leren, leveren we ook aan voor de volgende challenges. Het stopt niet bij dit. We leren, passen aan en gaan weer verder. Daar zijn we ook een verbinder in. We nemen de kennis van Circuloco mee naar een ander paviljoen. En de kennis van Circuloco naar een ander gebouw wat we aan het bouwen zijn. Zo blijft de kennis overdraagbaar en actief.

Wat hoop je hier uit te halen?

We hopen bij Circuloco nog meer leuke mensen te ontmoeten die hier betrokken bij zijn. Maar ook duidelijke lessen over hoe je een circulair paviljoen bouwt, wat er bij komt kijken, op welke manier werk je samen en welke juridische aspecten komen er bij kijken. Er komt zoveel bij kijken en dat kunnen we allemaal meenemen naar onze volgende projecten.

Van wie leren jullie al die lessen dan?

Wij als PRICE krijgen de informatie van de mensen uit het veld. Maar ook van anderen waar we mee werken, uit bijvoorbeeld het onderwijs en de overheid. We horen van alles en daarom is het juist ook fijn dat we hen kunnen samenbrengen.

We willen natuurlijk ook graag horen wat er niet goed ging of niet werkte, want dat kunnen we dan weer toepassen. Anders maakt een andere partner weer dezelfde fout. Wij leren van iedereen en verbinden alles met elkaar. Er zijn collega’s met specifieke kennis over de circulaire economie, die we kunnen inbrengen. Net als het netwerk wat wij al hebben.

Wat hopen jullie uit Circuloco te halen?

Je kan in een klas aan de hand van plaatjes wel vertellen dat dit een circulair gebouw is, maar we kunnen ze ook hier mee naartoe nemen en laten zien: dit gebeurt er allemaal en dit gaan we nog doen. Wij willen met Circuloco een 100% circulaire hub worden. Ook bij de evenementen waar we betrokken bij zijn, daar moet overal over na gedacht worden. Dan is je verhaal nog beter omdat je ook echt laat zien hoe het kan. Dat is wat Price wil: laten zien dat het kan en laten meemaken dat het kan.

Er zijn een aantal lessen waarvan we weten, dit willen we ongeveer leren. Bijvoorbeeld: Hoe moeten we de wet en regelgeving aanpassen om echt circulair te kunnen bouwen? Hier hebben we ook weer een stukje geleerd en dan gaan we weer verder. Zo breken we elke keer een stukje open.

 

Waarom vinden jullie het zo belangrijk om hier over te vertellen?

De rol van Price is om de circulaire economie voor iedereen toegankelijk te maken. Met de focus op ondernemers, onderwijs, overheid. Al die mensen moeten in principe mee kunnen doen aan de circulaire economie. Het moet geen onderwerp meer zijn van een select groepje. Het moet van iedereen zijn. Ingrid van Price zegt ook wel: Wij zijn het positief denkend perspectief. Het is allemaal heel positief en leuk en logisch als je er over na denkt. De nieuwe economie moet anders gaan nadenken en ontwerpen. En hier hebben we dat gedaan.

Wij willen in de nieuwe werkelijkheid staan en handelen alsof we al in de circulaire wereld zijn. Want het is veel leuker daar.

Circuloco Paviljoen