+31 6 18 13 95 52 info@circuloco.nl
 
Interview

Muriël van der Wal

Van der Wal Projectmanagement
Van der Wal projectmanagement
Circuloco forms
Wie zijn jullie en wat is jullie input voor Circuloco?

Mijn naam is Muriël van der Wal. Ik run mijn eigen bedrijf genaamd Van der Wal Projectmanagement. In Almere organiseer ik heel veel festivals en events op het gebied van kunst en cultuur of circulariteit/duurzaamheid. Het liefst zelfs op dat snijvlak, dat vind ik het meest interessant. Mijn netwerk is in Almere en ruim daarbuiten goed op orde. Het idee om een broedplaats te creëren op de Steiger, waarin al het netgenoemde samenkomt, bestond al langer. Ik organiseer het Steigerfestival, waarbij circulariteit en duurzaamheid in het DNA zit. Vanuit die hoek ben ik betrokken geraakt bij Circuloco. Samen met Thijs Tauw en Jim van der Wardt (The Crazy Smile) zit ik in het bestuur.

Wat heb je voor Circuloco georganiseerd?

Ik heb me druk gemaakt voor de programmering. Dan moet je je voorstellen: de inrichting van de showroom en de expositie. Daar komen producten in van makers waar labels bij komen te hangen. Daarmee wordt het publiek naar een website geleid voor meer informatie. Of dat het product zelfs via de website aangeschaft kan worden. Mensen zien de producten, maar soms dringt het niet tot ze door waar de materialen/grondstoffen vandaan komen. Dat proberen we inzichtelijk te maken door diezelfde makers workshops te laten geven in de workshop ruimte. We noemen het workshops, maar eigenlijk zijn het demo’s. Deze demo’s zijn te beleven voor het publiek wat een kaartje heeft gekocht voor de Floriade.

Maar we gaan ook zakelijke arrangementen aanbieden. Deze partners kunnen ook genieten van al het moois en wat er te doen is. Dat gaat ons gaat onderscheiden van veel paviljoens op de Floriade denk ik. Bij ons is er écht iets, bij ons beweegt er echt wat. Er komt een carrousel in Circuloco die vanaf de grond tot aan de nok gaat. Dit is zo’n 5 meter. Het is een soort van reuzenrad met kratjes er op waar producten op komen te staan.

Hoe zorg je voor interessante producten?

Eerst heb ik de eerste selecties gemaakt en vervolgens samen met Marscha (Studio 74) bekeken. Zij heeft een plan gemaakt voor de inrichting en kleurstellingen. Alle spullen die er in moeten komen neem ik op me en ik zorg ervoor dat er een keer een wisseling van de wacht is. Wij denken dat Almeerders vaak op de Floriade komen en die doelgroep willen we af en toe een frisse blik kunnen laten werpen. Wij willen het ook interessant houden voor het publiek die ons vaker komt bezoeken.

Hoe heb je dit allemaal geregeld en hoe zorg je voor geïnteresseerde partners/makers?

Ik ken natuurlijk al veel mensen. Deze mensen benader ik dan en daar heb ik gesprekken mee. We hebben ook een oproep geplaatst op Instagram, omdat wij diezelfde makers hun eigen producten willen laten aanleveren voor de merchandise. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Floriade dat er naast de reguliere merchandise ook spullen worden verkocht van partners uit de stad. Dat hebben wij namens Circuloco ook mogen organiseren. Daar zijn enorm veel reacties op gekomen en daar hebben we een selectie van gemaakt.

Filter je dan op duurzaamheid?

Het verhaal moet goed zijn en het moet kloppen. Het moet inderdaad circulair/duurzaam zijn. Daar vragen wij dan over door, als wij die partijen nog niet kennen. Hoe strenger in de leer hoe beter voor Circuloco. Daarnaast kijken we of het goed past bij de hele collectie van Circuloco.

Waarom is het belangrijk voor jou om hier aan mee te doen?

Als mens organiseer ik veel vanuit mijn bedrijf, maar mijn persoonlijke denkwijze daarbij is dat ik consumenten bij alles wat ik doe, wil laten zien dat zij hun luxe westerse leven niet op hoeven te geven als zij duurzamer gaan leven. Mijn doel is om te laten zien dat wat je consumeert, ook op een duurzame of circulaire manier kan. Dat gedachtegoed trek ik door naar mijn werk door dingen te organiseren in Almere. Wat ik doe is heel erg consument gericht. Het is voor mij belangrijk dat zij open gaan staan voor een circulaire, duurzame levenswijze. Omdat ik zoveel organiseer in Almere, voel ik mij ook geroepen om dat voor Circuloco te doen.

Wat hoop je hier uiteindelijk uit te halen?

In ieder geval dat we hier een prachtig evenement neerzetten. Daarnaast komt hierna als het goed is een broedplaats op de Steiger. Al een geruime tijd ben ik bezig met onderzoek naar het neerzetten van een circulair warenhuis. Dit gaat MeerMin heetten. Dit staat voor: Meer bewust, minder rommel en de leukste winkel onder de zeespiegel. Vanuit MeerMin wil ik producten gaan verkopen die consumenten helpen bij een circulair en duurzaam leven. Maar we moeten ook een punt worden waarbij consumenten niet alleen producten kunnen kopen, maar er ook informatie uit kunnen halen. Mijn hoofddoelstelling is dat wij het informatiecentrum in Nederland worden voor lifestyle producten of duurzame consumptiegoederen, waar consumenten echte informatie kunnen ophalen. Met echt bedoel ik eerlijk. We gaan niet aan greenwashing doen. Bij ons kunnen ze echt alles horen wat er gaande is op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Alle betrokkenen en ik willen heel graag dat MeerMin een plek krijgt in deze broedplaats. Het hangt nog van veel factoren af of dit gaat gebeuren, maar dat hopen we uiteraard wel.

Maar primair gezien, mijn eerste hoofddoel, is dat we een mooi Circuloco neerzetten op de Floriade.

Wat zijn je ambities voor Van der Wal Projectmanagement op het gebied van circulariteit/duurzaamheid?

Mijn netwerk nog verder uitbreiden is iets wat ik graag zou willen. De schakel maken tussen circulaire producten en de consument. Dat is mijn hoofdfocus. Dat ga ik er zeker uithalen op de Floriade want er komt iedere dag publiek langs. Je ziet de reacties van het publiek op bepaalde producten. Ik denk dat we daar heel veel kennis mee gaan opdoen voor de Almeerse circulaire toekomst. Waar ligt de behoefte en wat vindt men interessant? We ontdekken op deze manier wat aanslaat en wat niet. En waar kennis- en behoeftevragen liggen op het gebied van kennis en informatie.

Circuloco Paviljoen